CV                                        Calinas kunst                       Lars elton essay

Forholdet mellom lys, farge og rom har alltid fascinert Calina Pandele Yttredal. Hun startet sine kunststudier i tidlig alder og har en klassisk kunstnerisk bakgrunn fra både Norge og utland.

Yttredals kunstneriske produksjon omfatter et bredt spekter av materialer, teknikker og formater. Hun kombinerer tradisjonelle teknikker i maleri og tegning med ny teknologi, avhengig av arbeidets innhold.

En utfordring hun har gitt seg selv har vært å bevare maleriet som konsept, men utvide det ved å utforske nye veier som kombinerer fargepigment og lys. Glassmalerier fra Middelalderen kombinerer farge og lys takket være glassets gjennomsiktighet.
Å blande en farge på lerret med hvit, lyser opp fargen, men demper den samtidig. Gjennomsiktighet kan erstatte bruken av hvit for å beholde fargeintensiteten.

I sin søken, begynte Yttredal å eksperimentere med nye materialer som kan brukes nesten som oljemaleri, men likevel
har andre egenskaper. Ved å blande interfererende, iriserende og transparente medier i mange lag, utviklet hun en egen teknikk. Fargene på verkets overflate samspiller med lyset i omgivelsene og endrer karakter. De endrer seg også i forhold til betrakterens posisjon.

Sykluser i naturen og i menneskers liv, foranderlighet, er et tema hun har utforsket gjennom sine malerier, lysskulpturer, utsmykninger, og steds-spesifikke konsepter. Gjennom denne teknikken formidler verkene mer subtile budskap, ettersom de består av mange lag som inviterer betrakteren bakenfor overflaten. Et eksempel er den 10 m lange lysutsmykningen ”Landskap fra Finnmark” som nylig ble innviet ved Kirkenes Snowhotel. Utført med iriserende og transparente medier på spesiell type pleksiglass, er den montert direkte på glassfasaden. Maleri og natur samspiller. Integrert LED lys i skiftende scenarioer av fargenyanser beslektet med de i naturen, bidrar til at verket lever og kommuniserer med omgivelsene, i forhold til tid på døgnet, vær, årstider.

Yttredals arbeider har vært vist på separat- og gruppeutstillinger både i Norge og i utlandet, som bl.annet New York, Seattle, Miami, Paris, Rio de Janeiro, Helsinki, og hun har deltatt på nasjonale utstillinger, som Høstutstillingen. Hennes arbeider er innkjøpt av offentlige institusjoner og private samlere.

Calina Pandele Yttredal har hatt ulike kunstneriske oppdrag innen maleri, to-og tredimensjonale uttrykk, lysdesign, scenografi, interiør design, portrettmalerier. Hun har deltatt i flere radio- og TV-programmer, både i Norge og i utlandet. Da hun blant annet ble invitert som designer og kunstner i interiørprogrammet ”Tid for hjem” sendt på TV2, forvandlet hun et rom og integrerte et interaktivt maleri i et privat hjem.

Yttredal har utgitt tre bøker gjennom Gyldendal Forlag. I 2012 publiserte hun den fjerde gjennom Fagbokforlaget, med tittelen ”Lys. Farge, design, kommunikasjon ”. Hun utforsker hvordan lys og farge påvirker oss, både i naturen og i kunsten. Hun har undervist, holdt kurs og foredrag på nasjonale og internasjonale konferanser (som Nordic Lighting Conference 2012), en rekke institusjoner som bl.annet Kunsthøgskolen i Oslo, Høgskolen i Oslo, Nasjonalmuseet for kunst, og Lyskultur – Norsk kunnskapssenter for lys.

Calina Pandele Yttredal har mottatt en rekke studie-, arbeids- og reisestipend, blant annet fra Den Norske Stat, Utenriksdepartementet, og fra Norsk Faglitterær Forfatterforening. I 2009 mottok hun ”Art and Business Award” for lysutsmykningen ”A One Year`s Lighting Cycle at Paleet”, fra Innovasjon Norge og Forum for kultur og Næringsliv.