Runi Langum er utdannet ved kunstakademiet i Trondheim 1978-1983. Hun fortsatte studiene ved Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts, Paris 1983-1986 der hun spesialiserte seg i tegning og fikk 1.prix de dessin i 1986. Utstillingen “Tegn” i Trondheim Kunstforening 1985 markerte kunstneren som en tegner i store format. Utstillingen 1984-2005, Haugar Kunstmuseum oppsummerte tyve års virksomhet som tegner, og de animerte filmene “Leikr”1995 og “Expedition”2001 viste Langums tegninger i et samspill med lyd. Siste animerte verk er en filminstallasjon i Klemenskirkeruinen,Trondheim. Som grafiker arbeider Langum hovedsakelig med litografi. Motivkretsen består av mennesker/natur og er framstilt med vare flytende streker satt i kontrast mot ekspressive anslag. «Streker er seismografisk.» Hun har også tegnet på stein. I elveparken Drammen to skulpturer med relieff. En tilsvarende utsmykning står foran Viken Skog, Hønefoss. «RadioOtto»2020 er et minnesmerke etter Otto Nielsen i stein ,bronse og tre i et samarbeid med Hans Martin Øien. Skulpturen er plassert på Bakklandet Trondheim. «Movements» på Operaen ,Oslo Kulturnatt 2021 ,kuratert av Mesén, var et samspill mellom dans, tegning, film og musikere. Tegning brukt som levende koreografi. Langum er representert ved en rekke gallerier i Norge. Arbeidene hennes er kjøpt inn av bla. Nasjonalmuseet for kunst, Stenersenmuseet, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd og Haugar Vestfold Kunstmuseum.

Runi Langum CV Se på bilder i nettgalleriet

Alle arbeidene bygger på tegning som teknikk. Streken er som et levende materiale. Bruker pigmentet som maling der strøkene kan varieres på alle måter.

Arbeidene er nært knyttet til kropp og bevegelse. Håndens avtrykk.

Derfor er dans en av de viktige inspirasjonskildene. Også innholdsmessig. 

En måte å bearbeide et materiale jeg får gjennom å leve i en nårtid.

Dette er det jeg har fått anledning til . Som et resultat av å være akkurat i denne tiden, født som kvinne, her i dette landet ,i akkurat disse omgivelsene, naturen, og kulturen med akkurat disse mulighetene og inntrykkene.